Rychlost webu: 12 novinek roku 2022

30. 12. 2022

Article

V tomto článku se podíváme na některé vlastnosti, techniky nebo nástroje, které nás v roce 2022 nejvíce zaujaly.

1) Obrázky WebP i AVIF téměř ve všech prohlížečích

Podpora nových formátů se opět zlepšila. Moderní formáty obrázků, jako jsou WebP a AVIF, mohou výrazně urychlit webové stránky tím, že stejné informace zakódují do menších souborů.

Zatímco WebP je široce podporován již více než dva roky, podpora AVIF se v Safari objevila až letos v září s vydáním iOS 16 a macOS Ventura. Mějte na paměti, že ne všichni uživatelé Safari již provedli upgrade a že Edge stále nepodporuje AVIF. WebP ale můžete používat vcelku bez zaváhání.

2) Změna výpočtu metriky CLS

Jak jsme sami v týmu konzultantů PageSpeed.cz zjistili, správně pochopit počítání metriky je základní předpoklad pro úspěšnou optimalizaci.

Metodika měření metriky Cumulative Layout Shift se změnila několikrát, naposledy docela zásadně. Pokud chcete tedy pochopit pojmy jako Session Window, Session Gap a zjistit, jak to funguje všechno dohromady, přečtěte si český článek o CLS na Vzhůru Dolů.

3) Early Hints: načtěte zdroj ještě dříve než preloadem

Do Chrome v roce 2022 zamířila také zajímavá novinka pod názvem Early Hints. Jedná se o HTTP status code (103 Early Hints), který umožňuje odesílat serveru „nápovědu“ o kritických dílčích zdrojích.

Zatímco server generuje hlavní zdroj, do prohlížeče se díky Early Hints už stahují kritické soubory (soubory s CSS, JS), což může vylepšit rychlost webů.

4) Priority Hints v Chrome a Edge od verze 101

Chrome a Edge od verze 101 přináší novinku, která jde v práci s prioritami mnohem dál. Priority Hints (doporučení pro prioritizaci) totiž pracují s atributem fetchpriority, který lze přidat k prvku HTML a prioritu jeho stažení zvýšit či snížit. Více se můžete dozvědět také na webu Vzhůru dolů.

5) Měření rychlosti webu krok za krokem (a náš tester 3.0)

Martin Michálek pro vás připravil aktuální návod na měření rychlosti webu. Měříte správně? A měříte doménu, konkrétní URL a také skupiny stránek podle toho, co po nás chce Google? Text je určený hlavně netechnickým lidem a ukazuje, jak si měření usnadnit s pomocí třetí verze našeho testeru.

6) Příchod nové metriky: Interaction to Next Paint (INP)

Interaction to Next Paint je prozatím experimentální metrika, která měří odezvu webu po interakci uživatele. Google tvrdí, že by měla v Core Web Vitals časem nahradit First Input Delay (FID), protože FID aktuálně plní 95 % webů. FID také měří pouze první interakci a jednu část cyklu interakce. INP bude měřit všechny interakce během procházení stránek a její hranice je prozatím stanovena na 200 ms. Více najdete také na webu Vzhůru dolů. Přidáváme i pár tipů, jak metriku INP optimalizovat.

7) Performance Insights: Jednodušší a přehlednější pohled na rychlost

Pokud chcete ladit rychlost, ale záložka Performance v Chrome DevTools vám přijde složitá, zkuste Performance Insights. Ten zobrazuje jenom nejrelevantnější informace, především týkající se Web Vitals. Podrobný návod, jak nástroj používat, sepsali na webu Chrome Developers.

8) CSS size-adjust: systémová a webová písma v harmonii

Začali jsme hojně využívat CSS pravidlo size-adjust, které má již vysokou podporu v prohlížečích. Rozdíl mezi webfontem z designu vašeho webu a systémovým fontem může způsobovat nechtěné posuny layoutu (CLS). Pro tyto situace je zde nová CSS vlastnost size-adjust a ascent-override a tento nástroj, který vám usnadní implementaci.

9) CLS: Jak zajistit poměr stran obrázků a vyhnout se nechtěným posunům layoutu

Jake Archibald ve svém článku popisuje dvě techniky, jak docílit stabilního layoutu, ve kterém jsou obrázky. Jednou z nich je CSS vlastnost aspect-ratio, druhou staré dobré atributy width a height v HTML. K tomu autor přidává spoustu zajímavých detailů. Znali jste například zápis aspect-ratio: auto 16/9? Ten zajišťuje, že elementu je nastaven poměr 16:9, ale pokud má obrázek jiný poměr, ten se po načtení aplikuje.

10) Plná podpora nativního lazyloadu již i v Safari

Od Safari verze 15.4, která vyšla letos březnu, podporují atribut loading="lazy" všechny prohlížeče u obrázků. Pro podporu líného načtení u <iframe> je potřeba ještě v některých prohlížečích funkci zapnout. Nativní líné načtení obrázků zajišťuje, že se obrázky načítají pouze v okamžiku, kdy se chystají objevit ve viewportu, což šetří síť a upřednostňuje důležitější obsah stránky.

11) Back/Forward Cache v Chrome

Bfcache je mezipaměť v paměti prohlížeče, která ukládá kompletní snímek stránky (včetně spousty JavaScriptu), zatímco uživatel odchází. Pokud je celá stránka v paměti, může ji prohlížeč rychle a snadno obnovit, když se uživatel rozhodne vrátit.

Od Chrome verze 96 je Bfcache použitelná pro všechny uživatele prohlížeče Chrome, jak na desktopu tak i na mobilních zařízeních. Může to mít zajímavé dopady na rychlost u reálných uživatelů, takže i data z Chrome UX Reportu.

12) Dopředné vykreslení celé stránky v prohlížeči Chrome

Někdy je velmi pravděpodobné, že uživatel brzy přejde na novou stránku, a od vydání Chrome verze 108 začne prohlížeč načítat stránku ještě před přechodem na tuto stránku.

Když dojde k přechodu na tuto stránku, stránka, která byla načtena na pozadí, se „přednačte“, případně se okamžitě vykreslí.

Tím končí naše shrnutí roku 2022. Co očekáváme v roce 2023? Určitě dojde ke zlepšení podpory již představených vlastností ve všech prohlížečích.

Dále se těšíme, jak a kdy přesně Google využije metriku INP. Rozhodně budeme novinky kolem Web Performance sledovat a přinášet vám o nich čerstvé informace. Sledujte nás na Twitteru, LinkedIn nebo Facebooku.

Radek Šír

Radek ŠírKonzultant rychlosti a seniorní vývojář v SUPERKODERS s letitým zkušenostmi ze všech koutů frontendu.

Jak je rychlý váš web?

Jak rychlý je váš web v porovnání s vaší konkurencí? To zjistíte
pomocí našeho online testeru.

Test rychlosti mého webu

Další související články k tématu

Psychologie, konverze a Google. Proč byste měli i vy mít rychlý web?

Psychologie, konverze a Google. Proč byste měli i vy mít rychlý web?

Na rychlosti webu záleží. Nejen proto, že to říká Google.Číst dále

PageSpeed.cz tester: co je nového ve  verzi 3.0

PageSpeed.cz tester: co je nového ve verzi 3.0

Jak už jste si asi někteří všimli, web PageSpeed.cz převlékl kabát a kromě toho postupně spouštíme třetí verzi našeho testeru rychlosti webů.Číst dále

Monitoring rychlosti webů s PageSpeed.cz (tutoriál)

Monitoring rychlosti webů s PageSpeed.cz (tutoriál)

Pojďte se naučit, jak efektivně hlídat rychlost vašich webů s pomocí našeho testeru rychlosti. Je to snadné a tester je zdarma k dispozici.Číst dále