Tipy a novinky ze světa rychlosti vol. 2

25. 11. 2020

Article

Tentokrát nahlédneme do světa Next.js a zhodnotíme si HTTP/3. Ve Woltu vymysleli plugin s názvem BlurHash, tak si rozebereme, k čemu je to dobré a do diářů si na příští rok vyznačíme červeně měsíc květen.

Next.js conf

Na Next.js konferenci byla představena nová 10 verze tohoto populáního React frameworku, který přináší několik zajímavých novinek. První z nich jsou vlastní performance metriky, souhrnně nazývané jako RES - real experience score.

Druhou zásadní novinkou je Image komponenta, která má řešit všechny běžné neduhy s obrázky spojené. Na druhou stranu je vývojáři kritizována, že jde o “black box” bez kontroly. Podrobněji vše rozebíráme ve videu níže.

HTTP/3

Google implementoval již třetí verzi protokolu pohánějící naše weby. Zlepšit by se měla datová propustnost a latence. Naopak se upustilo od prioritizace zdrojů.

BlurHash

Pokud vás stejně jako designéry z Woltu nebaví nudné šedé načítací plochy, můžete zkusit jejich nejnovější plugin BlurHash. Na druhou stranu pozor na celkovou dobu času dekódování, kterou BlurHash spotřebuje.

Core Web Vitals jako parametr pro výsledky vyhledávání

Květen 2021 bychom si měli pečlivě poznamenat do diářů. Google oznámil, že od tohoto data začne zahrnovat Core Web Vitals jako parametr pro řazení výsledků vyhledávání. Vývojářům tedy zbývá poslední půlrok rychlost webů vyladit.

Všechna témata jsme podrobně rozebrali na našem livestreamu Na rychlosti záleží, ze kterého přinášíme sestříhaný záznam.

![](/uploads/novinky-cover-2.jpg)
Zuzana Šumlanská

Zuzana ŠumlanskáKonzultantka rychlosti a zkušená front-end kodérka na volné noze. Mimojiné pro vás připravuje náš newsletter.

Jak je rychlý váš web?

Jak rychlý je váš web v porovnání s vaší konkurencí? To zjistíte
pomocí našeho online testeru.

Test rychlosti mého webu

Další související články k tématu

Tipy a novinky ze světa rychlosti  vol. 1

Tipy a novinky ze světa rychlosti vol. 1

V našem novém pořadu „Na rychlosti záleží“ chceme každý měsíc přinášet zajímavá témata z oblasti zrychlování webu.Číst dále

BFcache: zrychlete uživatelům pohyb v historii prohlížení

BFcache: zrychlete uživatelům pohyb v historii prohlížení

Back/forward cache (nebo BFcache) je optimalizace prohlížeče, která umožňuje okamžitou navigaci zpět a vpřed. Výrazně zlepšuje zážitek z prohlížení, zejména pro uživatele s pomalejšími sítěmi nebo zařízeními.Číst dále

S radostí oznamujeme, že jsme právě spustili další verzi app.pagespeed.cz, našeho nástroje pro monitoring rychlosti webu.Číst dále